Arg som ett bi!

Nu har den här bloggen funnits i lite drygt ett år sedan och jag har letat anledningar att starta upp den igen men det har känts dumt att inte ha något vettigt att säga.

Nu har jag det. Jag är så sjukt förbannad!

Vet ni som får betala springnotan på en restaurang?

Jag funderar på ifall svaret på den frågan står utanför ren allmänbildning. Om det är någonting som gemene man inte känner till. Det verkar onekligen så, för inte kan folk vara så rent elaka att de ändå går ifrån notan ifall de känner till det?

Det är jag. Servitrisen som haft bordet. Det är hon eller han som får betala ur alldeles egen ficka, med sin dricks och med pengar från plånboken om dagens dricks inte räcker till. Visste ni det? Idag fick jag betala två killars middag och öl. Det handlade inte om några tusenlappar, men jag kan lova att hade de frågat "Har du lust att betala middagen för oss idag?" så hade jag inte svarat ja. Nu fick jag göra det. Jag fick betala för deras restaurangbesök med mina pengar - och jag lovar att jag inte direkt har det fett med pengar en dag före löning. 3 kr på kontot för att vara exakt. Rättvist? Dessutom är lönen inom bar och restaurang aldrig speciellt hög, det vet de allra flesta. Dagens springnota stämde ganska precis med vad jag har tjänat idag. Jag har alltså jobbat helt gratis för att två killar skulle få äta på restaurang.
Det är andra gången någon tar springnota på mig sedan jag började jobba i servisen. Första gången var jag dum nog att snällt låta folk bara dricka på nota, vilket resulterade i att de stack när det började bli dags att betala. Jag fick betala för att de suttit i några timmar och druckit öl. Jag bjöd dem ofrivilligt på en utekväll. Numera tar jag alltid betalt direkt om folk inte ska äta, men hur undviker man det när det gäller folk som faktiskt ska äta?

Visst, det var ju klantigt att tappa bort dem och inte märka att de gick men när det är ett evenemang och fullt av folk överallt, både sittandes och ståendes, då är det lätt att sticka obemärkt medan jag serverar ett annat bord. Och jag har verkligen inte lust att gå omkring och misstänka att varje enskild gäst har för avsikt att inte betala heller. Jag vill kunna lita på mina gäster!

Usch, jag blir så arg. Och ledsen. Jag behövde verkligen min dricks idag.